torsdag 22. september 2011

Islandsinspirasjon

I går så jeg tredje episode av Siffer, Nrks nye underholdningsprogram om matematikk og tall. Programmer som dette gjør meg alltid litt ekstra nysgjerrig, og jeg begynner fort å undre meg over ting som ikke nødvendigvis er direkte relatert til det jeg ser på. I dette programmet var de en snartur på Island. I det ene klippet står de ved en geysir, og da begynner jeg selvfølgelig å lure på hva som skjer i en slik en.

Kort fortalt fungerer en geysir litt som en trykkoker (når alle de rette forholdene er tilstede). Kaldt vann på toppen blir som et lokk som holder på trykket slik at det varme vannet under blir varmet til superkritisk temperature (varmere enn kokepunktet, uten at det koker). Dette er selvfølgelig fryktelig ustabilt, og på et tidspunkt slippes alt løs. På vei til overflaten vil det overheta vannet koke og ut spruter en god blanding av vann og damp.

Min favorittoppdagelse med geysir var likevel opprinnelsen til navnet. Det er nemlig islandsk for å sprute!

Samtidig som jeg undret meg over slike naturfenomen leser jeg at Fru Aadalen har fått islandsk te i gave. Heldiggrisen! Denne så og hørtes så spennende ut at jeg like gjerne bestilte meg en pakke til Horten. Så om få dager er det fritt frem for te brygget på bjørk, mose og en siste ting jeg aldri har vært borti. Wikipedia viser meg en plante som er snarlik tromsøpalma, men jeg er rimelig sikker på at det kun er en tilfeldighet (da denne er giftig). Uansett så ser det ut til at pakka lover meg vikinghelse - godt tegn!

Dagens islandsopplysninger rundes av med en av mine absolutte favorittsanger, som er av det fine, islandske bandet Sigur Rós. Navnet betyr seiersrose, og er i virkeligheten navnet på søsteren til ett av bandmedlemmene (Sigurrós). Sangen er selvsagt "Hoppípolla", som betyr "hoppe i dammer" (noe jeg gjort masse, både som liten og ganske stor).

2 kommentarer:

  1. Hihi! Der lærte jeg ett og annet gitt!
    La oss virkelig håpe at tromsøpalma ikke har noe med dette å gjøre. Jeg også googlet i vei for å finne ut hva angelica var. Man blir jo litt skeptisk i disse dager, når selv ikke internett vet. :) Jaja. Jeg drikker faktisk teen i dette øyeblikk. :)

    SvarSlett
  2. Lillesøs gleder seg til å prøve ut!

    SvarSlett

Her kan du rapportere dine hypoteser.